Бъбреци отстранен - ​​ако животът ще се промени

Отстраняването на бъбреците, или нефректомия се извършва в случаите на бъбречно заболяване, не подлежи на консервативно лечение, както и в патологични състояния, които нарушават бъбреците или тяхната анатомична цялост, които не могат да бъдат възстановени от други.Тя може да бъде затворен и отворен наранявания, огнестрелни рани, за да смаже на бъбречната тъкан, туморни процеси, уролитиаза в напреднал етап, че с присъединяването на гнойна инфекция.

Операцията се извършва в пълно здраве втората бъбреците, например, отстраняване на десния бъбрек не се извършва, ако има признаци на лявата патология.

Когато процесът на заболяване засяга двата бъбрека без възможност за лечение, се извършва отстраняване на двата бъбрека, преди трансплантацията допълнително. Пациентът в този случай е временно поставени на диализа, докато бъбречна трансплантация.

Въпреки сериозността на индикациите за нефректомия и сложността на операцията, диагнозата - не е присъда. Последващо възстановяване и пълноценен живот зависят от първоначалната диагноза и изпълнението на някои препоръки.

Живот след отстраняване на бъбрека се разделя на два периода.

Краткосрочен или ранния следоперативен период

В първите часове след операцията в болницата и в рамките на 6-12 седмици от вкъщи пациент с отстраняване на бъбреците се наблюдава от лекарите за рехабилитация и усложнения.

В периода непосредствено след операцията може да бъде следните усложнения:

 • Как да се намали на бъбрек
  Се отвори тежко кървене, което изисква втора хирургическа манипулация
 • Бъбречната артерия емболия
 • Инфекция на хирургическата рана
 • Кървене от варици на хранопровода, развитието на остра язва на стомаха или червата
 • запушване на червата, поради нарушена перисталтика.

Усложнения след няколко месеца:

 • Сраствания на перитонеума
 • останалия бъбрек туморен рецидив
 • Съдови усложнения - тромбоза, белодробна емболия
 • Инфаркти и инсулти.

Като цяло, този вид усложнения са редки, ако правилно проведено обучение преди операцията и препоръките след операцията.Мога ли да преместя?

В първите часове след операцията се препоръчва пациентът да лежи по гръб, не може да се движи рязко. В края на деня, с помощта на персонала на клиниката, пациентът има право да внимателно се преобърне на една страна. 2-3 дни, ако няма усложнения, можете да седнете за кратко време, както и с 4 дни - да се изправи на крака.

След освобождаване от отговорност, могат да се появят първите седмици на болезнени явления при дълбоко дишане и се опитва да се движи, и, въпреки това, се приема, разумна физическа активност под наблюдението на лекар - ръцете и краката за движение, се оказва от страна на страна, дихателни упражнения, за да се избегнат усложнения в белите дробове.

Какво мога да ям?

Пациентът може да бъде малко да пие вода или изплакнете устата си с него след няколко часа, за да завършите операцията. Там можете да започнете следващия ден. Ако следоперативни усложнения се присъедини като пареза на червата, на пациента може да се появи подуване на корема, проблеми с изхвърлянето на газ и табуретка. Това се дължи на бавното перисталтиката поради възпаление на перитонеума. За да се улесни пациент състояние clysterize тръба пара и предпише лекарства за подобряване на подвижността.

Нефректомия включва диета от пюрирани храни и ограничаване на течностите през първите дни и седмици след операцията.

Дългосрочна следоперативен период

В рамките на година и половина след намесата на пациента се извършва у дома рехабилитация. Спазвайте медицинска помощ за лечение на стрес и диета у дома не е толкова важно, колкото и наблюдава от лекар - в този период на възстановяване на функциите на организма, е отговорност на пациента. По това време, останалия бъбрек се адаптира към увеличеното натоварване. Например, премахването на левия бъбрек води до хипертрофия на правото, че известно време ще се прояви неизразена болка в десния лумбалната област.

Мога ли да преместя?

Пациент с отстраняване на бъбреците е най-добре да се избегне усилени тренировки, сила и екстремни спортове, работа, придружен от треска и други вредни условия. Разрешено туризъм, вода закаляване от тип rubdowns и душа.

Какво мога да ям?

В дългосрочен следоперативния период пациентът трябва да бъдат сигурни, да се придържате към диета. От диетата трябва да изключват пушени, пържени, протеинови храни, консервирани храни и алкохол. Диетата включва плодове и зеленчуци, млечни продукти, до 300 гр. седмица на постно месо и риба. Ястия в менюто трябва да бъдат задушени, варени или задушени. Необходимо е да се следи за физиологичната норма на сол и вода - се извършва в лекарски контрол по време на редовни проверки. Защото течности препоръчани газирана вода, сокове, се разрежда с вода, червена боровинка или червена боровинка плодови напитки, свободно вари чай. Диетата е с лекар или диетолог.

Допълнителна живот след операция изисква периодично наблюдение от уролог за консултация и изследване ретроперитонеален пространство с помощта на компютърна томография, както и изследвания на кръвта и урината. Честота на изследването средно веднъж на всеки шест месеца или една година по предписание.

Пациентът трябва да избягва инфекции, хипотермия, време за лечение на остри заболявания - болки в гърлото, зъбен кариес, заболявания на дихателната система, и се подлагат на периодични прегледи от лекар, за да наблюдава работата на втория бъбрек.

В съответствие с всички препоръки на очакваната продължителност на живота след отстраняване на бъбрека и неговото качество не е много по-различен от стария живот.