Aureus при деца симптоми, лечение и профилактика на инфекции

Самата фраза "ауреус при деца каузата родители безпокойство, а понякога и паника. В същото време, развитието на опасна инфекция стафилокок изисква специфични условия, които, странно, най-често се срещат в здравните заведения. Какво е това "животно" толкова ужасно - Staphylococcus, и как тя заплашва здравето на децата?Aureus в децата от това, което
Някои видове стафилококи са изключително опасни за здравето на децата, дълги и "мрачни" лекува. Ето защо, родителите са много важни, за да знаем при какви условия стафилококи "трансформира" в инфекция стафилокок.

Това, че "звярът" - стафилококус ауреус?

Aureus - бактерия, специална микроб. Той е в непосредствена близост до човека, колкото е стотици други микроорганизми. Staphylococcus видове голямо разнообразие - Днес лекарите са известни около 27 вида микроби. От тях около 14 са постоянно живеят върху кожата и в човешкото тяло, както и от тези 14, само 3 се считат за потенциално опасни за човешкото здраве. И няма орган в човешкото тяло (и по-специално - на детето), където ауреус не можеше да живее и да се възпроизвеждат.

Aureus при деца може да предизвика различни заболявания внушително количество - от банални на пъпка кожата възпаление на бъбреците от чревни инфекции на гноен менингит и така нататък. Има и "рани", които са причинени от стафилококи само (и най-често това е стафилококус ауреус) и всякакви други микроби - като например ечемик в окото, възпаление на кожата и др.

Но уплашен преди време няма причина. Тъй като (отново!), Само три вида стафилокок наистина опасни за здравето на деца и възрастни. Освен това, дори да се установи тяхното в човешкото тяло не означава, че развитието на инфекция - специалните условия, необходими за започване на заболяването. Най-важният от тях - тежко имунокомпрометирани.

Според данните, които според Световната здравна организация (СЗО), най-малко 65% от градското население (включително деца на възраст от новородено) ауреус винаги присъства върху кожата. Приблизително 20% от този микроб се появява спорадично.

Освен това, според СЗО от същия един от видовете аварийни стафилокок, а именно - стафилококус ауреус - най-често срещана причина инфекциозно заболяване при хора, които са в болница (около 35% от всички случаи на стафилококус ауреус в болниците е записана при деца). Казано по-просто, най-голям шанс за залавяне на стафилококус ауреус се случва никъде другаде, а именно в болнично отделение. В крайна сметка, едно от условията за възможностите за развитие на инфекция - отслабено тяло с понижен имунитет. Къде е "събере" хора (и включително деца!) С отслабена имунна система? Разбира се, в медицински болници.

Aureus и стафилококова инфекция при деца - един коренно различни неща!

Наличието на стафилококи в тялото на детето - това не е причина за паника и вървят около аптеките в търсене на най-скъпите антибиотици. Както вече бе споменато, стафилококи или носи повече от 80% от населението, а повечето от тях имат никога през живота си, а не "притеснява" болен инфекция стафилокок.

За реалното развитие на инфекция стафилокок при деца не говори положителен тест за стафилококус ауреус, и се появи със симптомите на стафилококова инфекциозно заболяване:

външен вид гнойни слуз;

възпаление (като правило, се оказва, че в място, където има възпалителен процес).

Типичен проява на инфекция стафилокок - гнойни възпаления, че може да се развива навсякъде по тялото на детето (въпреки че най-често се срещат в носоглътката). И ако анализът на стафилококус ауреус е открит, но не и гнойни процеси в организма на детето не е там - след това за всяка инфекция стафилокок може да става въпрос.

Тази ситуация само показва, че вашето бебе и Staphylococcus мирно съжителстват един с друг, и имунната система на детето успешно контролира този "уреждане" на бактерии в тялото му.

Aureus и херпес: каква е връзката?Уви, но децата често фон и стимул за развитието на стафилококови инфекции е за херпес инфекция. Работата е там, че вируса на херпес при деца има много ясно изразена способност да инхибират имунната система.

Ето защо, при деца с херпес инфекция е много често и стафилококова инфекция. Ако едно дете е този проблем веднъж - на фона на херпес появи стафилококова инфекция - в този случай опитни лекари съветват родителите да насочват най-големите сили в борбата срещу стафилококи, а именно борбата с рецидивиращи херпес е просто да не се даде на "почвата" за в бъдеще развитието на стафилококови инфекции.

Стафилококите са най-опасни за деца: златен и компания

Така че, в компанията на 14-те вида стафилококи, които са винаги присъства в по-голямата част от хората (включително деца), по-голямата част - сравнително мирно. И само 3 вида имат потенциала да причинят сериозно и опасно заболяване. Те са следните:

Децата най-често установяват злонамерена активност първите две микроби, но дейността на сапрофитни стафилококи - рядко явление. Местообитание сапрофитни стафилокок - кожата в гениталната мукоза и пикочния канал, така че най-често причинява възпаление на пикочния мехур или бъбреците.

Staphylococcus Epidermidis живеят изключително върху кожата, но - тук е парадокс! - докато никога не предизвиква никакви кожни язви. Микроб най-често от кожата прониква в организма (чрез рани, драскотини. И "езда" всяко медицинско оборудване като дренажни тръби и други подобни) и причинява възпаление на кръвоносните съдове, ставите, може да доведе до сепсис и т.н.

Но най-известните сред триото - стафилококус ауреус. Този микроб - един от най-вредните и упорит вида на всички други видове потенциално опасни за здравето на стафилококи. В този процес способността да живеят микроб създава голям брой отрови и токсини и могат да се размножават в почти всяка среда (дори в разтвор на сол, в етилов алкохол или в разтвор на водороден пероксид). Този микроб оцелява при температура от 150 ° С Освен стафилококус ауреус бързо се развива резистентност към антибиотици и ефективно лечение за инфекция S. Aureus обикновено трудно да се намери "убиец" лекарството. Така че често лечението на този вид инфекция при деца се отлага с няколко месеца.

Най-вредно и устойчиви счита за "болен" стафилококус ауреус. За разлика от "дом" за преживели множество San лечения Kvartsevanie намотки и микроби стават буквално "желязо-бетонна" устойчивост на повечето лекарства. Всеки лекар ще потвърди, че се зарази с стафилококус ауреус в болница или извън стените му - това е два огромна разлика. най-страшната и продължителна гнойна инфекция на кара детето е стафилококус ауреус, което бебето "улов" е в болницата.

Стафилококус ауреус е в състояние да живее и да се възпроизвежда във всеки орган на тялото и бебето е около стотина от най-опасните болести (повечето от тези заболявания са причинени от само и никой друг микроб стафилококус ауреус). Сред най-страшните болести, причинени от Staphylococcus Aureus остеомиелит (възпаление на костната тъкан), заболяване на сърдечните клапи, стафилококов сепсис, стафилококов менингит и други.

Нещо повече - стафилококус ауреус се развива през целия си живот най-силните отрови и токсини. Един от тези токсини понякога се влияе новородени, което води до възпаление на кожата под формата на множество мехурчета (както в изгаряния). Околната среда медико-майка на това заболяване често наричаме "попарена детската болест." Извършител на този кошмар, а именно - стафилококус ауреус!

лечение ауреус при деца

Стафилококови инфекции при деца, се третират, като правило, дълъг и труден. И поради характера на собствената си ауреус - микроб, че повечето заболявания, причинени от тях, означава, антимикробна терапия (антибиотици). В началния етап на тази терапия лекарят не трябва просто да се определи видът на стафилокок, която атакува тялото на детето, но и за да се определи неговата чувствителност към различни антимикробни лекарства - с цел да се избере най-ефективни.

В допълнение, при лечението на стафилококови инфекции при деца, разбира се, специално внимание се обръща на гнойни огнища, разположени във вътрешните органи - те обикновено са отстранени чрез операция.

Ако появата на инфекция стафилокок влияе от присъствието на друго заболяване, отслабване на имунната система (както в горния случай, когато на фона на херпес инфекция бързо развива стафилокок), лечението включва профилактика срещу това заболяване.

И накрая, в лечението на всяка инфекция стафилокок обикновено се извършва различни дейности за засилване на общия имунитет - защото, докато е отслабена или "ерозира", рискът от друга инфекция стафилокок е доста голям.

Предотвратяване на стафилококови инфекции при деца: човек трябва да живее като съседи

И все пак! Без значение колко ужасен и опасен бяха стафилококи (и дори и най-страшната от тях - стафилококус ауреус), по-голямата част от здравите хора и деца мирно съжителстват с тях през целия живот. Нашата имунна система, е в нормално състояние "работа", е в състояние напълно да блокира всяка дейност на стафилококи.

Само сериозно отслабване на имунната система (на фона на нараняване, болест, дългосрочно изтощение и т.н.) дава реален шанс да атакува опасно стафилококи организъм на детето. По този начин, срещу всички стафилококови инфекции наистина ефективен един и само превантивна мярка - поддържане на имунитета в идеален ред.

Какво, като правило, да допринесе за здравословна диета. систематичен втвърдяване. активни, чести и дълги разходки на чист въздух. А в списъка на "събития" всеки отговорен родител - и той знае наизуст!

виж също

Мрежа издание «WOMAN.RU (Zhenschina.RU)"

Информация за връзка с правителствени агенции (включително, за Roskomnadzor): woman@woman.ru