Астигматизъм причини, симптоми, диагностика и лечение на астигматизъм

На първо място, астигматизъм - нарушение на. който може да се възстанови с правилното лечение и навременно лечение с офталмолог. статистика Световните показват, че в началния етап на астигматизъм присъства във всяка една от 10-ти и в същото време човек може за него дори не предполагам.Какво е астигматизъм


За разлика от късогледство и далекогледство, астигматизъм, характеризиращ се с частично или напълно замъглено изображение, когато се фокусира върху всеки обект. Проблемът е в неправилната форма на обектива на роговицата или кристална. Светлинните лъчи, изкривени, когато астигматизъм и имат няколко точки на ретината, когато само един с здравословна точка зрение фокус върху ретината.

Астигматизмът при децата какво е


Когато човек види роговицата астигматизъм частично замъглено изображение. Всички вина на голяма сила на отражение на извитата роговицата.

Когато лещовидна астигматизъм увреждане на зрението е причинено от неправилно форма обектив, поради лошо фокусиран образ върху ретината.

В астигматизъм, като правило, хората виждат размазано, размито, понякога амбивалентен образ. Обикновено, заболяването се дължи отчасти на късогледство или далекогледство.

Причини за възникване на астигматизъм


Един от най-често срещаните причини за астигматизъм е наследствена. Наличието на родител на някаква степен на астигматизъм увеличава риска от дете патологията.

Необходимо е също така да се разгледа други възможности за развитие на астигматизъм:

 • Проникване травма, операция и увреждане на очите. В такива случаи на роговицата ще има незабавен белег, който значително променя формата си, като по този начин се нарушава визуалното изображение. С такива щети, астигматизъм ще се нарича "неправилно".
 • Eye заболяванията - кератоконус (промяна на роговицата). Причините за това заболяване е все още неизвестен.

Астигматизмът при децата какво е


Симптоми симптоми на астигматизъм могат да бъдат малки, и в крайна сметка ще се проявят повече и повече. Важно е да се открие заболяването във времето, и да предприемат необходимите медицински мерки - най-вече да се консултирате с очен лекар.

Основните симптоми на астигматизъм:

 • постоянна умора в очите;
 • дразнене на очната ябълка;
 • замъгляване или изкривяване на изображението;
 • трудно да се хване на фокуса (особено докато четене);
 • визуален умора;
 • трудности при поставяне на предмети близо и далеч обекти;
 • главоболие в челото част.

Астигматизмът при децата какво е


Децата се идентифицират на ранен етап на астигматизъм е много по-трудно, тъй като те все още не осъзнават, че те имат лошо зрение:

 • дете squints докато четете;
 • по време на писането на едно дете се навежда твърде близо.

Важно е да се отбележи, замъглено зрение и своевременно коригира своите очила, лещи или други методи за възстановяване.

астимагтизъм


За да се разграничат правилно състоянията на астигматизъм, тя е разделена на три условно степен, която се измерва в диоптъра (мерна единица око):

 • Слаба степен на астигматизъм. От 0 до 3 диоптъра. В това състояние на открити незначителни влошаване. До 0.5 диоптъра астигматизъм е нормално.
 • Средната степен на астигматизъм. От 3 до 6 диоптъра. Визията за такава визуална информация е достатъчно слаб, и пациент се нуждае от лечение на активен и корекция на зрението.
 • Високата степен на астигматизъм. Повече от 6 диоптъра. На фона на висока астигматизъм може да се случи, както и други проблеми с очите: кривогледство. амблиопия, астенопия и други усложнения.Ако времето не се извърши корекция на възможни усложнения под формата на пълна загуба на цветното зрение.

видове астигматизъм


Астигматизмът може да бъде разделена на 3 вида, които са пряко свързани със състоянието на далекогледство или късогледство:

 • Hypermetropic - меридиани удариха пресбиопия (едната или и двете).
 • Късоглед - меридиани удариха миопия (поотделно или заедно).
 • Смесени - този вид астигматизъм и далекогледство е и миопия.

Всички тези видове може да се развива на фона на следните нарушения:
 • Леща или роговица астигматизъм (от тях споменато по-горе).
 • Прав или обратна астигматизъм (местоположение меридиани и тяхното отстояние).

Заслужава да се отбележи, че с малко астигматизъм, хората не забелязват голяма част от увреждане на зрението, но в зависимост от вида може да се появи под формата на първичните симптоми на разцепление. замаяност и замъглено.

диагностика


Правилното и навременно диагностициране на пациента ще позволи възможно най-скоро, за да научите повече за състоянието на очите ви. В случай на съмнение за астигматизъм, експертите провеждат серия от манипулации и сложни изследвания, които включват:

 • Роговицата топография - метод томография компютър, в който цялата роговицата се изследва по-подробно.
 • Scotoscopy - определя степента на пречупване от диагностична процедура за използване на цилиндрични и сферични лещи.
 • Visometry - анализ на тест чрез манипулация с помощта на специални таблици.
 • РЕФРАКТОМЕТЪР - анализ на рефракционни аномалии в очите, който се провежда в няколко телефони.
 • И Биомикроскопия (включително офталмоскопия) се провежда, за да се установи причината на астигматизъм.

Астигматизмът при децата какво е


Ако подозирате, че астигматизма на детето, струва си да се обърне внимание на общото му състояние. Най-често първите симптоми се проявяват под формата на главоболие. умората на очите и твърде близо четене. Диагностика, трябва да притежава един лекар, а в случай на откриване на зрително увреждане, вземете чашите или лещи. Хирургично лечение се извършва само след 18 години.

лечение на астигматизъм


За пълното възстановяване на повтаряща се необходимостта да се премине на снимачната площадка на диагностика, тестване и използване на различни методи за корекция, в това число най-често използваните:

 • Лещи - преди тази опция не се счита за доста удобно, тъй като предполага трудно носенето на специални лещи, които доведоха дискомфорт на пациентите. В момента експерти са разработили специална, нежна версия на торични лещи, които влияят благоприятно върху не само визията, но и за чувствителността на очите.
 • Точки - избор на очила за astigmatikov сложен процес, който включва многократно отместване на обектива, преди да може да се намери подходяща двойка. В този случай, използвайте сложни цилиндрични лещи, които са избрани въз основа на точна и цялостна диагностика.
 • Лазерно - един от най-ефективните методи за лечение на астигматизъм. Поради използването на процедура на колаген се извършва без шевове, и не оставя белези, в резултат на което значително подобрява състоянието на роговицата и лещата. Лазерно лечение се извършва в продължение на 15 минути, използвайки анестетици капки за очи. Два часа след операцията пациентът се връща зрението.
 • Кератотомия - включва използването на ултра-тънък скалпел, която действа на датите на меридианите, възстановяване на зрението на пациента. Тази хирургична метод е от значение, ако астигматизъм.
 • Thermocoagulation - хирургична процедура, като се използва нагряват игли, които ще повлияят на роговицата в определени зони меридиан.

Всички тези методи момента са голяма борба с астигматизъм и отнема много време за възстановяване на здравето.

Ограничения на астигматизъм


Този тип на заболяването предполага, че има някои ограничения, които могат да направят ежедневието малко дискомфорт:

предотвратяване


Превантивни методи обикновено хората не използват до момента, астигматизма не е лично допря до очите им. Разбираемо е, че пренебрегва превенцията да се запази зрението, можете да получите усложнения не само под формата на астигматизъм, но и губят възможност да се възстанови напълно зрението си.

Предотвратяване на астигматизъм е достатъчно проста, трябва да направите следните препоръки:

 • Ако някоя визуално натоварване, е желателно да се прекъсне за половин час почивка.
 • Работете в добре осветени места.
 • Ако често работите на компютъра, препоръчваме да използвате капки за очи (с рецепта от офталмолог).
 • Веднъж годишно, за да се запознаят становище от страна на експерти.

Тези съвети и трикове, за да се съобразят с едно щракване, че е важно да го приема като навик, а след това проблемите с очите никога не сте изпревари.


Астигматизмът - не е присъда, е важно да се установи причината за възникването му навреме, за да види специалист и да се избере най-правилното лечение. Възстановяване на зрението в наше време е възможно и дори необходимо, не е необходимо да го стегнете, защото очите ни - огледало на душата.