Амон - какво е това, което правят и какво да ядат

Амон - не е просто национално ястие, истински легенди на испанската кухня. Той се произвежда в цялата страна, с изключение на крайбрежните зони, има само една основна технология за готвене и има невероятен вкус, който ще бъде запомнен завинаги от тези, които, след като тя се опита.Какво е шунка


Хамон - шунка се получава по специален процес на изсушаване и осоляване. Често наричан шунка, въпреки че на пръв поглед не е нищо общо с колбаси там. Фактът, че шунката на повикване, което се продава под това име в българския щанд, не е съвсем вярно. Така например, на пазара могат лесно да се срещне пиле шунка, шунка, пуешко, телешко и т.н. Но за първи път този термин означава само солени, неварени дръпна свинско шунка. Какво, като цяло, и е на испанския хамон (името се превежда от испански като "шунка").

Това ястие се прави строго от задните крака на свинско месо - от предната подготвят своя колега нарича палет. За обективни причини, палета съдържа по-малко месо, така че е малко по-евтино. Хамон е на две разновидности - Iberico и Серано. За първи употребяван прасе едноименната редки и уникални породата, които се различават много мека и деликатна консистенция на месото. За хамон Serrano - прасе мелез или мелез като цяло.

Следователно първото мнение е много по-скъпо.

Амон, както е

Технология на производство на хамон


Получаване хамон се извършва в шест етапа:

  1. Осоляване. След клане с шунка намали излишната мазнина и гъсто излива морска сол. Като такива, шунката се оставят на хладно място в продължение на две седмици, като през това време месото се премахват от излишната влага.
  2. Флашинг. Leg промива с чиста течаща вода от излишните соли, и след това се затвори вертикално.
  3. Uniform осоляване. За някои от шунката не остана много солено, а други, напротив, не е достатъчно сол, месото се поставя в специална камера, изложени на определени температури. Има сол са равномерно разпределени през шунката. Този процес отнема много време, около два месеца.
  4. Сушене. В състояние на неопределеност, шунка се оставя за известно време да се подкожна мастна тъкан абсорбира в мускулна маса. Сушенето се от 6 до 9 месеца.
  5. Съзряване. Амон отива в мазето със специално създаден микроклимат, където тя ще бъде до пълна зрялост. Изненадващо е, че най-добре да се готви шунка, целият процес на производство е да се харчат до три години.
  6. Премахване на проби. Последната стъпка е да се каже на производителя, независимо дали месото е готово. За да направите това, той прониза тънката кост иглата. Желание се определя от миризмата.Когато се научите как да се направи шунка като труден, сложен и отнема много време процес, не успяваме да разберем уникалното качество вкус на храните.

Колко е шунка, и къде да го купя


Разбира се, най-добре е да си купите шунка в Испания, заради отличното качество на продуктите си производители в страната са отговорни пред закона. Цената може да бъде много разнообразна, но средната цена на свинско краката добри Диапазон на размера от 150 до 200 €, крака обикновено тежи около 8 кг. сортове Амон Belotta може да струва до 300 кг на 1 €. В родината си шунката се продава почти навсякъде - от малки магазини месо на големи супермаркети и се сервира в почти всеки ресторант.

Амон, както е


В България, шунката могат да бъдат закупени в някои магазини деликатеси. Тя ще струва от 6 до 15 хиляди рубли. По принцип този вид забавено 9-12 месеца.

Експерти казват, че човек трябва само да се опита шунка в Испания. В допълнение, само там можете да се насладите на наистина прясна храна, а в ресторанта можете да поръчате не vosmikilogrammovuyu труп, и няколко резена търг, който ще бъде много по-изгодно.


Между другото, според познавачите, ако ядете шунката на първо място, а след това не играе роля, се купуват най-евтините или най-скъпата част - тя е във всички случаи ще намерите невероятно вкусно.

Амон и porshutto


В Италия произвежда аналог на испанския хамон нарича porshutto друго - Парма шунка. Основната разлика между хамон и porshutto е в интервал от време - porshutto рядко изсушават допълнително 10-14 месеца. Според структурата на този шунка е много по-мека и влажна - зависи от породата на прасе, вида на хранене и дори, странно, от климатичните условия. Има само два вида porshutto - крудо и Кото. Първо, произведена както шунка, но вторият пред осолени и се суши и се вари. Ето как ние направихме обичайната шунка.

Амон, както е


За производството на настоящите porshutto свинете вместо традиционните хранителни хранени жълъди и серум от останалата пармезан. За разлика от шунка, при готвене месо след сушене porshutto обезкуражи и покрита със слой от мазнина със сол и пипер - това предотвратява изсушаване на продукта.

Как да се яде шунка и porshutto


Единствената трудност при използването на тези продукти е, че те трябва да бъдат нарязани на вафлени-тънки, полупрозрачни филийки. Този испанец или италианец никога не мисля за ядене тези ястия с хляб, което е, в туристическия смисъл на думата, "направи сандвич". Това самостоятелни ястия, чиито вкус е много лесно да убие. Ресторантите на Испания и Италия, месото се яде с резени от зрял пъпеш или смокини - това е комбинация от солено сушено месо с сладък вкус дава невероятен ефект.