Агорафобия - Какво има, симптоми, причини и лечение

Агорафобия е това, което е
Какво е агорафобия? Всички знаем, че фобията е преведена от гръцки означава "страх". Но малко хора знаят, че първата част на думата "агора" означава "пазар, на пазара."Според медицинската статистика, с това заболяване страдат от невротични спектър предимно жени на възраст между 20 до 30 години.

Какво е агорафобия

Наречен агорафобия страх от открити пространства, страх възниква на места с голямо струпване на хора. В съвременната психотерапия концепцията включва набор от взаимосвързани страхове, които включват следното:

 • страх от напускане на дома;
 • страх от посещение на обществени места.
 • страх от пътуване в обществения транспорт;
 • страх е в центъра (по-специално, страхът от говорене пред публика);
 • страх от открити врати и прозорци;
 • страх сам на движение.

Независимо от това колко изрази безпокойство, често пациентите се отказват напълно затворени в дома си. Преди това беше такива понятия като ohlofobiya и demofobiya. Казано по-просто, страх от тълпите. сега те се считат за остарели и са включени в цялостна концепция за агорафобия.

Заболяването е по-често за хората, живеещи в големите градове. Населението на селските райони почти не е засегната от болестта. Трябва също да се отбележи, че повечето от жените страдат от агорафобия.

Агорафобия е заболяване, което зависи от редица фактори и се развива постепенно. Започвайки с фобия, пациентът, след известно време може да се развие други страхове, които свършват на пълно работно прикован към къщата.

Симптоми и признаци на агорафобия

Агорафобия е това, което е
Основната проява на заболяването, е появата на силно чувство за страх. При тежки случаи може да достигне до пристъп на паника.

На първо място, на пациента адекватно за неговия проблем, обаче, в дългосрочен план за развитие на болестта, води до загуба на критично отношение в моментите на особено силни прояви. В този случай, човек има агорафобия следните симптоми могат да се появят:

 • сърцебиене;
 • гадене;
 • sialoschesis;
 • повишено изпотяване;
 • дискомфорт в гърдите (възможно е болката в сърцето)
 • крайниците резки;
 • припадък.

Когато пациентът започва да паника, той може да поиска други да го задържи у дома. На градския транспорт се осъществява по-близо до изхода.

Най-яркото проявление на агорафобия е така наречената доброволна раждането. Човек винаги се стреми да остане в удобно място за себе си - у дома. Също агорафобия са склонни да харчат предупредителни мерки за предотвратяване на всякаква възможност за получаване в беда за него. Специално място в прояви на заболяването вземе пристъпи на паника.

пристъпи на паника

Пристъпи на паника, когато агорафобия - често срещано явление. Главната особеност на такива атаки - появата им на фона на пълно здраве. Те се появяват внезапно и се възприемат от пациентите, като сериозна заплаха за живота.

Основните симптоми на това състояние са: 1. Дезориентация.
 2. Много силно чувство за страх. Експертите го наричат ​​"страх от смъртта".
 3. Маркирани тахикардия.
 4. Виене на свят.
 5. Нестабилност на походката.
 6. Понякога може да има халюцинации.

Продължителността на атаката е индивидуално, но обикновено не надвишава 10 минути. Важно е да се разбере, че въпреки усещането за екстремен страх и явни нарушения на вътрешните органи, пристъпи на паника не представляват реална заплаха за живота на пациента.

Причините за заболяването

Агорафобия е това, което е
Причините за заболяването все още остава неизвестна. Много често, експертите го свързват с някакви психологически опит. Например, до появата на тази патология може да доведе до: злополука, изнасилвания, терористичен акт, кражба с взлом и други ситуации, травматичен психика.

Терапевтите са съгласни за едно нещо - за да създадат предпоставки за развитието на агорафобия трябва да бъде силна, емоционално преживяване, което се проведе извън стените на дома. Понякога тежка загуба също може да доведе до появата на симптоми на болестта.

Препоръчваме ви да посетите: Нашите страхове - пропастта по пътя към успеха

рискови фактори

Има рискови фактори, за които рискът от агорафобия става по-висока, а именно:

 • питейна прекомерни количества алкохол или наркотици;
 • психични заболявания;
 • излагане на стресови ситуации;
 • трудно детство;
 • вестибуларни нарушения.

Някои експерти смятат, че териториалната принадлежност също играе голяма роля. Така например, жителите на големите градове са по-податливи на появата на тази фобия. Например, почти не се среща сред слабо населените Африка и Латинска Америка агорафобия.

Изследователите посочват, че съществува тясна връзка между нарушаването на вестибуларния апарат, както и агорафобия. Така че, хора със слаби вестибуларна система често е трудно да се фокусира върху свободното пространство, което се превръща във фактор в развитието на агорафобия.

Диагностика и лечение на агорафобия

Агорафобия е това, което е
За да се постави диагноза, трябва да знаете, че когато страхът от агорафобия се характеризира със следните особености:

 1. Изглежда след събитието оказва негативно влияние върху психиката, или появата на мислене за произхода му.
 2. Той изрази парцела.
 3. Парцелът е постоянна.
 4. Има определени ритуали.
 5. Там има за дълго време.

Agrofobiyu да се разграничава от депресивни епизоди, както и тревожност и фобийни разстройства на органичен характер. С депресия, има специфични критерии на държавата, както и органични нарушения изключени от допълнителни инструментални изследвания.

Агорафобия Лечението трябва да бъде индивидуализирана, така че е много важно, възможно най-скоро се консултирайте с лекар, за да забави развитието на болестта. Лечението се извършва на няколко етапа:

 1. Инспекция специалисти. На този етап, трябва да се консултирате с психиатър, не само, но и други лекари. За да се потвърди диагнозата може да се наложи да проведе серия от тестове, включително и тест на Бек и Шийхан и мащаб тревожност рейтинг. Можем да кажем, че самостоятелно лечение на агорафобия започва с признаването на проблема като такъв.
 2. Drug терапия. За целите на лечение се извършва, за да изберете най-оптимална за антидепресанти пациентите и анксиолитици. В повечето случаи, агорафобия терапия използва като препарат като кломипрамин. Хидроксизин се използва също и мепробамат. В случай на нови форми да зададете Alprozolama или други бензодиазепинови транквилизатори. Антипсихотичните средства са използвани само в случаите, когато заболяването е в съчетание с делириум.
 3. Психотерапия. За борба с това заболяване е възможно да се проведат тези техники като хипноза Ериксон или психиатрия.

Лечение агорафобия - изключително труден и продължителен процес, който трябва да се провежда под наблюдението на лекар. Ето защо, когато първите симптоми, така че е важно да се търси професионална помощ възможно най-скоро да се отърве от агорафобия.

За самолечение

Yourself е почти невъзможно да се отървете от това заболяване. Въпреки това, първото нещо е да се направи болни хора - да приеме тяхното заболяване. Той трябва да разбере, че независимо лице, което трябва да бъде напълно да контролира живота си.

За целите на себе си и да се отървем от агорафобия, много експерти препоръчват използването на следните методи:

 • Йога.
 • Дихателно упражнение.
 • Техниките на отвличане на вниманието.

Но основната фаза от лечението трябва да бъде на посещение при лекаря. Разбиране на проблема би трябвало да подтикне търсене на средства за лечението си. Посещение на специалист - първата стъпка по пътя към възстановяване!